Sista omgången drottningar på gång.

Årets raketstart av bisamhällena gjorde att den planerade drottningodlingen halkade efter. Flera delningar fick göras löjligt tidigt och nu har vi stått inför drottningbyten för att hamna på rätt sida genpoolen. 😅 Men lärorikt har det varit. Drottningodling är förvånansvärt intressant och Michael nördar och står i.
 
Året till ära så införskaffade vi riktiga apideor/parningskupor och fann dem otroligt smidiga att ha med att göra. Att vi inte skaffat sådana förr skakade vi bara på huvudet åt. 
 
 
Det enda knepiga momentet var insamlingen av bin för att ladda apideorna. Men väl gjort en gång behövde de i vårt fall knappast laddas om. Snarare tömmas på bin!? 
 
Laddat och klart! Just stoppat i en kläckfärdig cell och ca 2dl nervösa bin. 
 
Laddade ställer vi dem svalt och mörkt (fick vi lära oss efter ett stökigt första dygn) ett eller två dygn. Sedan har vi ställt ut dem närheten av hembigården för lite romantik. 
 
 
Vi plockar cellerna så snart damerna krupit. 
 
 
Efter kontrollerad stiftning plockar vi drottningarna, märker och burar. Några tjejer till sällskap åker med. Ett klart nervöst moment de första gångerna - fånga en kvick drottning. Märkningen och att få ned både henne och följebin i tillsättningsburen. *stön* 😅 Men rutin hjälper, som alltid, och nu går det tämligen problemfritt.  Michael är säker på hand. 
 
Den här avläggaren blev av med sin drotting på något sätt. De var iallafall sugna på en ny när hon introducerades. 😊
 
 
I år har vi bara råkat på en drottning som inte accepterades. Michael lyckades rädda henne - i sista stund - och tillsatte henne i ett annat samhälle, där det gick bättre. Michaels visdomsord: "Ha alltid en drottningbur i fickan när du är ute i bigården. Man vet aldrig vad man hittar." 
 
 
Drönarslakten har så smått börjat i några kupor och vi hoppas att denna sista omgång damer hinner paras innan drönarna tar slut. De kryper på söndag och skall därför i parningskuporna redan på fredag. 

Kommentera här: