Tända rökpust.

Efter ett antal varierande metoder för att få fart på pusten har vi nu reducerat ned proceduren till en för oss snabb och effektiv hantering. Inga tändstickor, äggkartonger, tretex eller rödsprit. Tips från coachen säger: Pust, pellets och en gasbrännare (denna från Clas Ohlson). 
 
 
Ett par nävar pellets, luta pusten så pelletsen hamnar mer åt ena sidan, bränn på med brännaren 30 sek och glödga pelletsen i botten, när det brinner bra så lutar man upp pusten igen och stänger toppen. Violá - rök hela dan. Snabbt, enkelt och effektivt. 
 
Det skall tilläggas att vi använder pusten mycket sparsamt i kuporna. Aldrig vid skattning, aldrig i flustret, och i övrigt så lite som möjligt. Att störa bina så lite som möjligt är ju alltid det eftersträvsamma. Men när pusten väl behövs skall den antingen redan vara tänd eller ta 30 sek att tända. Än mer sällan använder vi vatten att spreja på bina. Antingen behövs inget alls, eller så - när man skall ner och rota i yngelrummet en tid på dygnet bina inte vill ha oss där - använder man rökpusten. 

Kommentera här: