Slungrumsbygget - del 1.

Ambitiöst att kalla det del 1. 😅 Förutsätter nästan del 2, del 3 och så vidare. Vi får hoppas att julledigheterna ger lite tid till dessa. 
 
För er som inte följer oss på instagram, @rannagardshonung, kan vi ju avslöja att slungrumsbygget pågått sedan... Hm. November? Jo, november. Eller, ja. "Bygget" har ju egentligen "pågått" sedan december förra året.
 
Här är första konceptbilden:
 
 
Hahaha 😂 Skojade bara. Nästan. Här har Michael bara fäst upp några reglar på baksidan ladan för att få oss en uppfattning om storlek och taklutning bland annat. Det är en bit kvar om man säger så... 😉
 
Michael gick en kurs ordnad av Länsstyrelsen Västra Götaland som handlade om att starta livmedelsföretag. En givande kurs med en massa bra information. Det erbjuds även fördjupningar (HACCP etc.). 
 
Eftersom vi vesäntligt skall ändra användningssyftet för utrymmet i ladan (och eftersom vi vill ha det livsmedelsgodkänt) tänkte vi att vi kör by the book, som man säger. Vi ansökte om bygglov och bifogade skisser och fyllde i enkäter och allt möjligt och skickade in till Miljö- och Byggkontoret hos kommunen... Hahaha! 😂 Tvärstopp! 
 
Okej, visst. Skisserna var väl aningen konceptaktiga och det kanske kan låta flummigt med "slungrum och honungshantering" för gemene handläggare på kommunen. Men vi tänkte att eftersom vi bor utanför detaljplanerat område och eftersom merparten av ändringen kommer ske inne i ladan (vi bygger ett rum i rummet), så är det väl inte så noga. Jisses, om vi hade fel...
 
Michael fick åka och samråda med handläggaren. Fick sig ett par uppstäckningar och fick åka hem och konstatera att saker och ting har ändrats sedan vi byggde om och ut vårat hus 2003-2006. Nu blev det lära i hållfasthet, belastningspunkter, mark- och anläggningsstudier, plugga boverkets byggregler (BBR) och läsa regelverk på EU-nivå. 
 
 
Men visst. Skall det vara så skall det vara. Michael kan nörda till det ordentligt om han vill. Så det gjorde han. Kompletterade ansökan och fick ny tid för nytt möte. 
 
 
 
Nu går vi inte djupare på det, annat än att vår ansökan blev godkänd och vi fick gå vidare. 😒
 
Till det här bygget kommer vi ta in extern hjälp. Vi har gjort så mycket själva att denna gången skämmer vi bort oss med lite entreprenörsengagemang! 😄 Några företag kontaktades och de fick komma och kolla på projektet. En intressant passus vid möte med två separata byggtjänster: de såg underlaget vi tagit fram och undrade om vi hade en "viss handläggare"? Tydligen ryktbar i branschen... 
 
Vi fick ett par prisförslag och sedan kom bisäsongen för 2019. Ingen tid för slungrumsbygge. 
 
Sommaren gick och under tiden höll vi tankar om slungrummet lite på avstånd. Man har mycket att göra ändå med biodlingen. Rullande investeringar som har med bygget att göra gjordes (skriver om det vid annat tillfälle) trots allt. Vi avvaktade till hösten. 
 
 
Det är det här hopplösa utrymmet som skall bli nåt annat. 😘

Kommentera här: