Hur länge klarar sig äpplemust?

Ja, innan den blir dålig, alltså. Inte längre drickbar. Bra fråga för den som mustar själv.
 
Vi har mustat själva i ett antal år och har gått från att pastörisera allt och flaska allt, till att mer och mer frysa in den färskpressade musten. Varför? Enkla svaret för att vi är lata. Det mer komplexa svaret blir väl att det har varit mycket att göra de senaste höstarna och för att klara äpplemustandet på en dag (ej räknat plockning) så går det betydligt snabbare att bara tappa upp i diskade mjölkpaket och frysa in i frysbox, jämfört med att pastörisera i ugn och vattenbad som vi fått göra eftersom vi inte har tillgång till större partöriseringsanordningar. Här mustar 2016.
 
2017 blev det bara frys av alltsamman. Men som av en händelse... Har vi lyckats blockera åtkomsten till den flaskade äpplemusten från 2016 i källaren på grund av för mycket grejer. Den blev inte uppdrucken och först nu i dagarna gick det att röja av såpass att vi kunde fiska fram en back flaskor för provsmakning. 
 
Om man ignorerar att glaset är repigt och koncentrerar sig på innehållet...
 
Must som får stå i flaska klarnar bra med tiden. Efter några månader har den oftast klarnat helt. Här har vi must som är 17 månader. Bilden ljuger lite då musten är hyggligt klar. Man skall höra ett litet pys (inte ett utåt-kolsyre-pys, utan ett inåt-vakuum-pys!) när man öppnar. Musten skall dofta friskt och syrligt/äppligt. Den här musten är hur fin som helst och när barnen fick nys om vår arkeologiska källarmust så blev det omsättning! Fördelen med att ha frusen must är att man får vänta på att den skall tina - och då varar den längre än flaskmust. ;)
 
Michael gömmer några flaskor för årslagring med sikte på 2 år. Om vi kan överlista ungarna med gömställen. 
 

Kommentera här: