Biodlingen 2018 och tankar där om.

Ja, ok. En summering av 2018 på sin plats, kanske? Tja, vad sjutton hände egentligen? Känns som om 2018 startade som en nyårsraket - först ett pys och strax där på ett jäkla ståhej! 😅 Så vi börjar snyggt och strukturerat och sedan följer det mesta i blandad ordning. 
 
Året 2018 inleddes med viss vånda. I vanlig ordning foderkontroll och en överraskningsflytt av lite bikupor. Sista flytten gjordes 4 maj. Våren knappt kommen. Samma dag påbörjade Michael vårgenomgången. Koll av yngelrum, byte av usla ramar och på med första skattlådan. 35 av 35 samhällen överlevde vintern (det 36:e dog redan under invintrigen och var en tomkupa över vintern och räknas väl egentligen inte?). Hälsan överlag god. 
 
Ber om ursäkt för den dåliga bildkvalitén.
 
Två veckor senare såg det ut så här vid hembigården:
 
 
 
Mellan 25 och 30 grader varmt från andra veckan i maj och framåt! Naturen exploderade. Skattlådor var bara att hyssta på alla samhällen efter bästa förmåga. Första gången vi har tre skattlådor på här och var den 17 maj. 😄
 
 
Som tur var hade vi fixat lite nya bigårdar med iordningställda bänkar vid månadsskiftet för...
 
 
...samhällena exploderade de med och rätt som det var tyckte tydligen de flesta kuporna att det var dags att svärma (vad vi vet gick det bara en svärm - som Michael fångade in). Vart i helskotta kom alla svärmceller ifrån? Skall vi notera att dylik väderlek med kraftigt värmepåslag kan ge svärmtendenser? Ja, vi gör så. 
 
Avläggare gjorda 18 maj. Även där en första gång vi gjort avläggare så tidigt. Fler följde.
 
 
Kort kan vi säga att vi gjorde mer eller mindre avläggare från samtliga samhällen. Starka avläggare! 7-12 ramar yngel och massor med bin. Knö lådorna fulla! En kamp mot klockan för att hinna göra avläggare innan modersamhällena svärmade. Inte riktigt som planerat, nej. Inga drottningar hade vi hunnit ta fram heller (18 maj finns det dåligt med drottningodling att tillgå!). Bara att låta dem dra upp eget för att sedan byta. Vilket helvetes jobb... Ja, ja. Bättre än att låta allt svärma bort. 😋
 
Drottningodlingen kom igång på allvar detta året. Mycket på grund av ovanstående. Vi hade massor av drottningar att byta och vi behövde höja kvalitén. Lagom till juli hade vi burat drottningar och tillsatt dem i vänstervarv så man knappt höjde på ögonbrynen längre (odling och tillsättning var lite läskigt innan). Drottningodling och genetik är en hel vetenskap i sig och här finns hur mycket häftigt som helst at lära. 
 
 
Foderlådor inköpta och målade. Klara för foder. Något vi sa 2017 och åtgärdade inför 2018. 😍 En sådan fantastisk investering! 
 
 
Bilen fick gå hårt. Michael ringer: "Hej! Du. Jag tappade fronten på bilen." Jag skrattar. Han också. Tills jag förstår att det är sant. Då skrattar jag ännu mer. En vänlig granne till bigården lånar ut silvertejp! Jag strajpar ihop resterna när Michael kommer hem. 😂
 
Silvertejp håller uppe kofångarplasten. 
 
I övrigt var bilen en klippa i bigårdarna och släpet fick även det gå tungt emellanåt. 
 
Här knycker vi lite åkerbönehonung från en bigård!
 
Bilen gick dock hädan i dagarna (bromsarna försvann, motorlampan lyste konstant, rosten härjade, jordfel, elfel och allmänt ras) och som vi avsett under 2018 blev det att vi införskaffade en rymligare biåkarbil. Michael känner sig jättetuff och jättecool i den nya bilen. 😁 Det antänder något i biodlarsjälen när man ser bilar med stort lastutrymme. 😉
 
 
Rengöra slungutrustning kan vara en pain-in-the-butt. Men många delar i processen gick mycket enklare med en högtrycksångtvätt. Michael högg till slut en på Blocket efter månader av daglig genomsökning.
 
 
Uppgradera slungkapacitet gjorde vi också. En radialkorg gjorde mycket för arbetsbördan.
 
 
Snickra egna yngelrum stod på listan inför 2018. Visserligen arbetssamt med både snickeri och att migrera samhällena från befintligt 10-ramars cellplast till 11-ramars trälåda. Men det var lärorikt. 
 
 
Ympa honung. Honungshantering är fascinerande. Vad bina dragit på (nektarsammasättning), vattenhalt, temperatur, ymp, efterförvaring - allt spelar roll på slutresultatet. Att ständigt få önskvärt reslutat som slutprodukt kräver antingen tur eller stor skicklighet. Michael har på sig professorhatten när det kommer till honungsbehandling. I år ympade vi med färdig honung. Ingen startymp. Resutatet likvärdigt. 
 
 
Lustigt är att först tyckte vi att det blev smått med burkar. Nu kändes det smått med 28 kg hinkar... En IBC-tank kommer nog tas hem till nästa år. 😅 Vi väljer ut den mest intressanta honungen för egen omsättning, resten får gå på bulk. 
 
Slungrum och andra utrymmen/lådlager. Tja, nu känns det plötligt väldigt nutid. Ett dedikerat slungutrymme planeras för fulla muggar. En hygglig investering. Saker att ställa i slungrummet står också på inköpslistan och hoppas kunna tas till användning under 2019. 
 
2019 då, vad planeras mer med biodlingen? Ytterliggare två bigårdar klara. Två till skall anläggas. Vi har 88 foderlådor - vi hoppas att vi inte skall invintra fler än så. Michael siktar på runt 80, så vi håller tummarna. 
 - Apiscandia i GBG! Så kul! 😄
 - Drottningodling. Mycket att lära och fler drottningar att byta.
 - Utveckla honungshanteringen.
 - Slungrum, slungrum, sllungrum.
 
Nämnde jag slungrum? 😉

Kommentera här: